luni, 25 februarie 2013

BILANT LA MAPN

Ce se va întâmpla cu Armata Română? Şedinţa de prezentare a bilanţului MApN pe anul 2012 a avut loc, luni , la final, preşedintele Băsescu a plecat fără a face declaraţii. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşa, vicepremierul Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării, şi şeful SMG, Ştefan Dănilă. Presa nu a avut acces la tot bilanţul MApN, jurnaliştii putând asista doar la început. Guvernul nu va recalcula din nou toate pensiile speciale, în condiţiile în care peste 90% dintre pensionarii militari au câştigat în urma acestui proces, ci va căuta o “soluţie echitabilă” în cazuri punctuale, pentru acei pensionari care au avut de pierdut, i-a asigurat premierul Victor Ponta pe militari.

“Nu se pune problema să luăm iarăşi toate pensiile militare, să începem să le recalculăm, să stârnim vreo panică în cei peste 160.000 beneficiari. Dacă există probleme punctuale, acestea se rezolvă fie – dacă e vorba de probleme administrative – doar pentru acele zone în care s-au descoperit probleme, dacă este vorba cumva de probleme care au şi incidenţă juridică, sunt instituţiile statului care cercetează. Dar mesajul meu este foarte clar: nu se pune problema în acest moment şi nici în viitor să luăm de la capăt toate pensiile militare”, a spus Ponta, după ce a participat la prezentarea raportului de activitate pe 2012 al Ministerului Apărării Naţionale.

El a arătat că peste 90% dintre pensionarii militari au avut de câştigat în urma procesului anterior de recalculare a pensiilor, iar restul a avut de pierdut. Pentru această ultimă categorie, Guvernul va căuta o “soluţie echitabilă” pe termen mediu şi lung, a precizat Victot Ponta.