marți, 5 octombrie 2010

AM CAM LUAT_O !!!!

Suspendarea aplicării HG 735/2010 de reducere a pensiilor militarilor ilegală?

Prin implicarea Judecătoarei Claudia Idriceanu, de la Curtea de Apel Cluj, care a dispus suspendarea aplicării Hotărârii de Guvern numărul 735 din 21 iulie 2010, prin care Executivul a redus pensiile militarilor şi ale poliţiştilor, şansele ca suspendarea HG735 să fie urmată de o blocare a acesteia în instanţă sunt compromise.

Potrivit publicaţiei online Lumea Justitiei, Judecatoarea Idriceanu ar fi fost obligată de prevederile Codului de Procedură Civila să se abţină de la soluţionarea dosarului.

Abţinerea judecătoarei ar fi trebuit să existe de la primul termen al cauzei, întrucât soţul acesteia, fost poliţist, are pensie militară, iar Codul de Procedură Civilă prevede ca un magistrat este incompatibil în a judeca un dosar dacă soţul său are interes în cauză.

Judecătoarea Idriceanu a suspendat aplicarea HG fără a-şi verifica compatibilitatea

Claudia Idriceanu, judecător la Secţia Comercială, de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Cluj, a admis, în data de 28 septembrie 2010, în dosarul cu numarul 1371/33/2010, solicitarea unui grup de militari pensionaţi, de a suspenda aplicarea Hotărârii de Guvern care le afecta cuantumul pensiilor, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Potrivit minutei hotărârii: ”(…) dispune suspendarea executarii HG 735/21 iulie 2010, pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii 119/2010, privind stabilirea unor măsuri în domeniul penşiilor, până la pronunţarea instanţei de fond”. Conform declaraţiei de avere din anul 2009, semnată de judecătoarea Idriceanu, soţul acesteia, Florin Popicu, încasa anual o pensie militara de 37.000 de lei (vezi facsimil), pensie care a fost direct afectată de Hotărârea de Guvern a cărei aplicare a fost suspendată de Idriceanu, în calitatea sa de judecător.

Codul de Procedură Civila îi interzicea judecătoarei sa intre în dosar

Potrivit articolului 27 şi următoarele din Codul de Procedură Civilă, la capitolul “incompatibilitatea, abţinerea şi recuzarea judecătorului”, se prevede interdicţia unui magistrat de a soluţiona o cauză atunci “când el, soţul său, ascendenţii ori descendenţii lor, au vreun interes în judecarea pricinii sau când este soţ, rudă sau afin, până la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din părţi”.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilies, a confirmat pentru Lumea Justiţiei că judecătoarea Claudia Idriceanu nu a făcut cerere de abţinere în acest caz.

Cu privire la modalitatea în care magistratul a primit cauza spre judecare, Claudia Ilieş a precizat pentru Lumeajustitiei.ro că dosarul i-a fost repartizat spre soluţionare judecătoarei Idriceanu în vară, prin metoda repartizării aleatorii utilizată în toate instanţele din România. Primul termen a avut loc în timpul vacanţei judecătoreşti, când cauza a fost amânată până la data de 28 septembrie, dată la care judecătoarea Idriceanu a dispus suspendarea aplicării Hotărârii de Guvern numarul 735/2010.

Cât priveşte eventuala incompatibilitate a judecătoarei, Ilieş a menţionat că nu poate preciza dacă judecătoarea ar fi trebuit sau nu să se abţină, dar că în recurs, această chestiune se poate pune în discuţia instanţei de control judiciar.

Inspecţia CSM s-a autosesizat

Trebuie menţionat că, dat fiind faptul că suspendarea aplicării Hotărârii de Guvern este de natură să afecteze o întreagă categorie socială, judecătoarea Claudia Idriceanu ar fi trebuit să fie mai riguroasă în a aplica legea şi să se abţină, pentru a risipi orice suspiciune.

În urma întrebărilor adresate de Lumea Justiţiei, inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii s-a autosesizat în acest caz, şi va face verificări, rezultatele acestora urmând a fi aduse la cunoştinţa publicului cu celeritate.

sursa: Lumea Justiţiei