joi, 30 septembrie 2010

Comunicat al Departamentului Juridic al SCMD

  1. Prin Sentinta civila nr. 338 din 28.09.2010, Curtea de Apel Cluj a hotarat suspendarea executarii HG nr 735/21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor.
  2. In Dosarul nr. 7130/2/2010 de la Curtea de Apel Bucuresti, la termenul de judecata din 29.09.2010, cu acelasi obiect, avocatul SCMD a solicitat renuntarea la judecata si a rugat instanta sa ia act de sentinta nr. 338 a Curtii de Apel Cluj.
  3. In celelalte doua actiuni ale SCMD la alte instante din tara, de suspendare a executarii HG 735/2010 se va proceda in acelasi mod ca la Bucuresti.
  4. Sentinta civila nr. 338/28.09.2010 a Curtii de Apel Cluj este definitiva dar revocabila, fiind supusa recursului in termen de 15 zile, recurs la care guvernul Romaniei, in mod cert nu va renunta. In aceasta situatie, intreaga forta juridica a SCMD se va indrepta spre sustinerea mentinerii sentintei juste a Curtii de Apel Cluj in fata recursului Guvernului Romaniei.
  5. Efectul juridic imediat al Sentintei civile nr. 338/28.09.2010, notificata si catre MapN, MAI si SRI, este acela de incetare a executarii HG 735, deci a oricarui act sau fapt de supunere a pensionarilor proveniti din structurile de aparare, ordine publica si siguranta nationala unor umilinte incredibile, prin incalcarea prevederilor Constitutiei Romaniei, ale statutelor profesionale ale acestor categorii, ale legislatiei europene, a pactelor si tratatelor privind drepturile si libertatile fundamentale ale omului, ale celor mai elementare norme morale si, nu in ultimul rand, prin antiromanismul, minciuna si impostura unor guvernanti vremelnici.

Secretarul General al SCMD,
Col. (r) dr. Constantin MONAC

vineri, 17 septembrie 2010

IMPORTANT!!!!! COSTITUIREA FILIALEI DEJ A S.C.M.D.R.R


COMITETUL DE ORGANIZARE AL FILIALEI DEJ A SCMD ADUCE LA CUNOSTINTA MEMBRILOR INSCRISI SI A SIMPATIZANTILOR SAI (VIITORI MEMBRII !)FOSTE CADRE MILITARE DIN :M.Ap.N.--M.A.I.--S.P.P--S.R.I.--S.I.E--S.T.S--A.N.P. CA JOI 23.09.2010 LA ORELE 16.00 ARE LOC ADUNAREA GENERALA DE CONSTITUIRE A FILIALEI DEJ A SCMD.
LOCUL DE DESFASURARE AL ADUNARII ESTE STABILIT IN SALA MARE A PRIMARIEI DEJ.LA ACEST EVENIMENT ,AVEM ONOAREA DE AL AVEA IN MIJLOCUL NOSTRU PE PRESEDINTELE SCMD DL.COL.r.MIRCEA DOGARU. RUGAM PE CEI INTERESATI: CADRE MILITARE,FOSTE CADRE MILITARE SAU RUDE ALE ACESTORA CARE SPRIJINA DEMERSUL NOSTRU SA NE ONOREZE CU PREZENTA LA ACEST EVENIMENT IMPORTANT.
comitetul de organizare

duminică, 12 septembrie 2010

APOCALIPSA-dupa OPREA !?

Sloganul anului:pensiie sub 3000 ron nu scad!?
In toate Unitatile Militare s-au constituit comisii din cadre militare care nu mai participa la procesul de instructie si fac o baza de date cu soldele cadrelor active si in rezerva pana la 20 septembrie si o trimit la minister.Deci intrebarea fireasca care se pune mai conteaza daca semnam sau nu cererile de recalculare la CMZ daca se pregateste baza de date pentru toti?
Am aflat de la cei care se ocupa cu procesarea datelor ca pe statele de plata de la depozitele de arhiva nu se vede clar cifrele din cauza timpului scurs si a tehnicii cu care au fost facute .
Apare din nou intrebarea cat de corecte si legale sunt acele adeverinte-sau se trec date din celebrul bloc B.
Legea unitara a pensiilor… trebuie sa iasa …si de cade, si de ramane guvernul Boc.
Este un angajament cu FMI.
Legea unitara nu va modifica cu nimic Legea 119/2010 ci, in actualul proiect va fi integrat, intr-un fel sau altul, textul Legii 119.
Unele prevederi din proiectul Legii unitare sunt mai favorabile pentru militari decat prevederile legii 164/2010 si Legii 19/2000… ca de exemplu in cazul recalcularii pensiei pentru perioada lucrata dupa pensionare?
- Legea 119/2010 si HG. 737/2010 sunt neconstitutionale, fapt prezentat si de judecatorii Curtii Constitutionale care au votat impotriva Legii 119/2010.
- Singura cale de atacare a acestor masuri de “recalculare a pensiilor” este actionarea in justitie de catre organizatiile legale ale cadrelor militare in rezerva si retragere.
- Chiar daca vor fi schimbari pe scena politica, cei care vor veni la putere, nu vor face nimic pentru a schimba aceasta lege. Cauza fiind lipsa de sprijin popular a pensionarilor militari.- In ceece priveste depunerea anexei 1a sa 1b la Centrele Militare este optiunea fiecaruia. In lege nu se prevede obligativitatea depunerii si nici termene, deci se poate depune inclusiv pe 31 decembrie 2010, sau sa nu se depuna deloc.
- Este cel mai bine ca in justitie, pensionarii militari sa se adreseze in cadru organizat si nu individual. In primul caz sansele de reusita sunt mai mari ( Onorariul avocatilor, cheltuieli judiciare, reprezentativitatea formatiunii care reprezinta pensionarii militari, eventualul ecou in massmedia)!
Cu acest sentiment s-au orientat o parte din pensionarii militari din orasul nostru devenind membrii ai sindicatului.Ce ma nemultumeste este acest silentio al SCMD .Oare sa fie linistea dinaintea furtunii????

sâmbătă, 4 septembrie 2010

SE RECALCULEAZA SI PENSIILE MORTILOR

Recalcularea pensiilor militare, prevazuta de Legea nr. 119 din 30 iunie 2010, privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, afecteaza si beneficiarii pensiilor de urmas.

In cele mai multe situatii, beneficiarii sunt sotiile ajunse la varsta de pensionare
ale fostilor militari, intre timp decedati.

Sotiile supravietuitoare au fost chemate la centrele militare sa depuna documentele necesare recalcularii pensiilor de care beneficiaza de pe urma sotilor.

Cu toate ca Ordinul ministrului Apararii Nationale prevede ca de obtinerea adeverintelor cu veniturile realizate in timpul activitatii de catre militari se va ocupa chiar sistemul militar, care detine arhivele, batranele sunt rugatea sa faca un efort de memorie si sa scrie pe cererea de recalculare toate indicativele unitatilor militare pe unde au lucrat sotii lor in timpul celor 30-40 de ani de cariera.

Un exercitiu de memorie aproape imposibil, in conditiile in care fiecare militar a activat in cateva garnizoane, iar indicativele unitatilor erau considerate la acea vreme secret de serviciu, neputand fi impartasite nici macar membrilor de familie.
In aceste conditii, ramane varianta recalcularii pensiilor militarilor decedati
luandu-se ca baza de calcul salariul mediu pe economie din acea perioada.

Majoritatea urmaselor se incadreaza cu veniturile din aceasta sursa sub 1000 de lei.

Sotiilor militarilor decedati nu le ramane decat sa astepte scaderea pensiilor de
urmas, cu toate ca asigurarile verbale ale guvernantilor sunt ca nimeni din cei cu
pensiile sub 3000 de lei nu va avea de suferit in urma recalcularii.

Asigurari care au fost insa omise din toate actele normative care cheama atat
viii cat si mortii la recalcularea pensiilor militare.

SURSA ZIARE.COM

miercuri, 1 septembrie 2010

PRELUARE INFOMONDO MILITAR

MApN vrea să manipuleze presa românească?

Săptămâna trecută, când prevederile legale care consfiinţeau trecerea la recalcularea TUTUROR pensiilor militare, (Ordinul ministrului Apărării naţionale nr. M.101) MApN a rămas, oarecum, în urma presei cu informarea referitoare la situaţia nou creată. Drept urmare, Direcţia Informare şi Relaţii Publice a transmis un comunicat, abia după ce şefa Direcţiei Financiar-Contabilă (DFC) a dat un interviu în presa militară, privitor la modul de recalculare a pensiilor militare, şi mai ales la proceduri.

Bineînţeles, în presa electronică reacţiile nu au întârziat să apară.

Prin urmare, se impunea un comunicat al MApN în care, cum era şi normal, să se sublinieze efortul ministrului Oprea pentru sprijinirea recalculării pensiilor militare. În fapt, desfiinţarea acestei categorii de pensii şi diminuarea lor cu procente între 19 şi 69%, conform unor declaraţii mai vechi ale ministrului.

Comunicatul şi-a făcut efectul, în presă el fiind citat de regulă fără a fi analizat şi coroborat cu prevederile legilor şi hotărârilor la care face referire.

“Minciunelile” meşteşugit ticluite nu au făcut altceva decât au acoperit crunta realitate. Fără a considera că deţinem adevărul absolut, facem câteva mici observaţii asupra afirmaţiilor făcute în conţinutul comunicatului de presă al MApN nr. 223 din 25.08.2010.

1. Afirmaţia “MApN întreprinde toate demersurile instituţionale, inclusiv la nivel parlamentar, pentru ca, în această perioadă economică dificilă prin care trece ţara noastră, reglementarea sistemului de pensii militare şi recalcularea lor să nu afecteze cadrele militare care şi-au dedicat întreaga viaţă slujirii ţării, sub jurământ militar, printr-o muncă plină de greutăţi şi riscuri” este falsă, întrucât TOATE PENSIILE se vor diminua cu procente cuprinse între 19-69%. Aceasta, conform calculelor specialiştilor de la DFC şi ai Ministerului Muncii şi declaraţiilor ministrului Apărării. Dacă nu e aşa,înseamnă că ministrul nu a spus adevărul când a făcut declaraţia.

2. Afirmaţia “Ordinul ministrului Apărării naţionale nr. M.101 este în primul rând menit să înlăture un circuit birocratic nedrept, pe care pensionarii militari trebuiau să îl parcurgă în procesul de recalculare a pensiilor” este falsă întrucât TOŢI pensionarii militari sunt forţaţi prin ordin să ceară recalcularea pensiei lucru ce ei nu doresc. În plus ei trebuie să se deplaseze la Centrele Militare pentru a cere documente care să le ateste veniturile obţinute de-a lungul întregii cariere militare, lucru delicat, riscant, datorită volumului mare de lucru şi a posibilităţii ca datele să fie trecute greşit (datorită lipsei specialiştilor) sau, chiar imposibil de obţinut! Mai apare şi problema deplasării. S-a gândit onor ministru la pensionarii militari care se “încăpăţânează” să nu moară – şi care, astfel, îngreunează bugetul guvernului boc -, sunt greu transportabili sau unii, chiar nu se pot deplasa deloc?

3. Afirmaţia “Eforturile M.Ap.N. pentru menţinerea la acelaşi nivel, în urma recalculării, a pensiilor militare mai mici de 3000 de lei, sunt un semnal ferm de susţinere a drepturilor pensionarilor militari” este falsă, întrucât nu există prevedere legală cu referire la acest aspect; astfel, toate pensiile vor fi recalculate! Dacă, doar o singură pensie sub 3.000 lei va fi diminuată, înseamnă că ministrul şi MApN au minţit!

4. Afirmaţia “Prin organizarea mai multor grupuri de lucru şi consultări cu specialiştii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi cu reprezentanţii asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, M.Ap.N. a identificat o soluţie corectă, care reflectă deopotrivă respectul pentru pensionarii militari şi pentru activitatea desfăşurată de aceştia în cadrul Armatei Române şi în slujba statului român” este, şi asta, falsă, deoarece ministrul şi MApN umileşte pensionarii militari forţându-i să-şi semneze cu propria mână CEREREA DE RECALCULARE A PENSIEI şi implicit pierderea statutului de PENSIONAR MILITAR. Îi mai batjocoreşte, încă odată, obligându-i să se deplaseze şi să stea la cozi umilitoare la Centrele Militare.

5. Oprea minte pur şi simplu când afirmă că “Ministrul Apărării naţionale consideră că statul trebuie să îşi respecte obligaţiile faţă de militari, de pensionarii militari şi veteranii de război, aşa cum aceştia au slujit ţara, în virtutea jurământului militar.” Îl contrazice însă întreaga sa activitate politică şi administrativă. Nu-l contrazic declaraţiile sforăitoare, lipsite de conţinut, şi mai ales menite să inducă în eroare. Particparea lui Oprea la susţinerea unui guvern care umileşte sistematic Armata prin REDUCEREA VENITURILOR MILITARILOR ACTIVI, DIMINUAREA ŞI DESFIINŢAREA PENSIILOR MILITARE, face ca această stare de lucruri să continue până la distrugerea totală a statutului de CADRU MILITAR. În nici un alt mandat, al vreunui ministru al apărării, Armata nu a fost atât de atacată de decidenţii politici şi de afectată de deciziile acestora. Oprea a avut timp destul să constate că statul român NU şi-a respectat obligaţiile faţă de militari, de pensionarii militari şi veteranii de război, aşa cum aceştia au slujit ţara, în virtutea jurământului militar. Prin urmare, nu ar mai fi sprijinit un guvern care distruge Armata.

Fraza finală, “Ministrul Apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, rămâne preocupat de sprijinirea pensionarilor militari în procesul de recalculare a pensiilor şi de reglementare a acestui domeniu, astfel încât cadrele militare în rezervă şi în retragere să fie tratate cu preţuirea, demnitatea şi onoarea cu care acestea şi-au servit Patria sub Drapel” este pur şi simplu DEMAGOGICĂ. Prin această afirmaţie se urmăreşte doar minţirea opiniei publice privind crunta realitate potrivit căreia pensionarii militari vor fi spoliaţi de drepturi obţinute legal, statutul de pensionar militar va fi desfiinţat, iar umilirea pensionarilor militari este desăvârşită prin punerea acestora pe drumuri (în condiţiile în care DFC avea toată baza de date, pe care a mai pus-o cu graţie la dispoziţie, inclusiv unui candidat prezidenţial) şi forţarea acestora de a-şi semna desfiinţarea propriului statut.

Felcităm MApN pentru această abilă acţiune de manipulare a opiniei publice, menită doar de a “chivernisi” imaginea unui ministru al Apărării interesat de propria imagine şi propria ascensiune politică!

În cazul în care redacţia s-a înşelat prin opiniile exprimate, ne obligăm să publicăm punctul de vedere al MApN alături de acest articol.

Sincer, am dori să ne înşelăm!

Redacţia InfoMondo Militar

01 septembrie 2010